Sera Kadıgil’den Bakan Bilgin’e 6 soru
Türkiye Personel Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Koç Üniversitesi Hastanesi’ndeki işten çıkarılan işçileri Meclis gündemine taşıdı.
‘KOD 46 İLE KAÇ İŞÇİ ÇIKARILDI?’
Gerçek Gündem’in haberine göre Koç Holding’in 2022’nin ilk dokuz ayında net kârını yüzde 346 artırdığını hatırlatan Kadıgil, “İşçilerin sırtından 42 milyar 22 milyon lira kâr eden Koçlar , işçiye 1 TL bile masrafı olmayan poşet çayları çok görüyor. İşçilerin emeğini, alın teri ve hakkını çalan sizlersiniz ve tarihe Kod 46 ile yazılacak asıl hırsız sizsiniz.”
Bugün 19’uncu gününe giren Koç Üniversitesi Hastanesi’nde sendikalı oldukları için işten atılan taşeron personelin yaşadığı hak ihlallerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Alim’e soran Kadıgil, “Sizin tarafınızdan bir çalışma olacak mı? Bakanlık, “Yapılmaması, ihraç edilen işçilerin işe iade edilmesi, angarya, mobbing ve tacize son verilmesi, taşeron yerine kadrolu olarak çalıştırılması” taleplerinin kabulüne ilişkin bakanlık dedi.
Kadıgil, Bakan Vedat Bilgin’e şu soruları yöneltti:
1- Açıklamada “Devlet, çalışanların yaşam standartlarını yükseltmek, çalışma yaşamını iyileştirmek, çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliğin önlenmesine ve çalışma barışının sağlanmasına uygun bir ekonomik ortam”. yüklemeye rağmen; Koç Üniversitesi Hastanesi’nde 15 gündür hak ihlallerine ve emek sömürüsüne karşı direnen işçilerin kamu sistemini ilgilendiren taleplerine ilişkin Bakanlığınızca atanmış bir müfettiş var mı? Soruşturma başlatıldı mı?
2- Kaç işçi Kod 46’ya göre poşet çay veya elma yüzünden işten çıkarıldı?
3- Son bir yılda Koç Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan kaç taşeron işçi kıdem tazminatına hak kazandı? Yılsonundan önce şirketi değişen personelin yasal haklardan kaçmak için hileli aldatmacalara başvurarak yaşadığı mağduriyetler için bakanlık ilgili patronlara gelişigüzel cezai yaptırım mı uygulayacak?
4- Sistematik angarya, mobbing ve tacize sessiz kalan patronlar; İlgili işçilerle ilgili bir süreç başlatıp başlatmadığı bakanlığınız tarafından takip ediliyor mu?
5- Anayasal sendikalaşma hakkının kullanılmasında karşılaşılan baskı ve engeller konusunda bakanlığınız nasıl bir yol izleyecektir?
6- İşçilerin “taciz eden müdürün hastaneden çıkarılması, sendikalı çalışmanın önünün açılması ve sendikal tercih nedeniyle kimseye baskı yapılmaması, işten çıkarılan işçilerin işe iade edilmesi, angaryaya, mobbinge ve tacize son vermek, taşeronlarla değil kalıcı olarak çalışmak”. bir çalışma olacak mı?
Öte yandan TİP İstanbul İl Teşkilatı üyeleri, Cumartesi günü direnişçilere üs ziyaretinde bulundu.